Monday, July 02, 2007

Bad seeds persist

On todays date, 11 yeas ago I left the roots. The main cause that lead my parents to pick up my sister and me, together with a suit case for each, was the civil war that was ranging through the country during the 1st 5 years of the 90s. When I first got to NZ, since the news about the war were still very fresh in everyones' memory, the common question was: 'why did you have the war?' My common answer was, and still is: 'cos people are stupid'. It is sad, though not surprising, to now see the same seeds that were cosing the havoc in the region for so long, still be so strong.

But it doesn't stop there; it's not just that we act stupid at our home-home, we like to do it anywhere else where we (attempt to) make a home for ourselves. To make things even worse, that nice phrase Ray use to say to me a lot - just a human - seemingly applies here as well. The fact that we act/are stupid does not makes us special at all.

Just a human - maybe; just sad - definitely...!


Ps: Talk bout sad: Mujo n Haso turned bank robbers; disguised as Muslim women.

3 comments:

Unknown said...

Evo bas sam jucer s materom komentirao taj koncert Thompsona u ZG. Kako nisam 'on the ground' onda moram uzimati rijec medija o svemu tome, a kako je tema dobra za nakladu, medijima se ne moze puno vjerovati.
Brat mi je isao na koncert, pa sam njega pitao o cemu se tu radi, i kaze da je na koncertu bilo pola naroda u crnom outfitu, a pola 'normalnog' naroda, neki i sa djecom od 3-13 godina. On je osobno vidio jednu jedinu osobu sa ikakvim ustaskim znakovljem. Thompson osobno opovrgava ikakve veze sa ustastvom.

Dakle, nije rijec o ustaskom preporodu, nego o medijski razvikanoj prici koju se da prodati. Slika od ove blesave cure u IHT-u je totalno van konteksta, ali se da prodati. Pogotovo sto izgleda kao da su svi oko nje na toj slici digli ruke u stilu Za Dom Spremni, a moglo bi biti i u stilu 'put your hands up in the air' - nije nenormalno da ljudi dizu ruke gore na koncertima.

Tko se na sve to buni? Zidovi i Srbi. Sigurno bi se i trebali buniti protiv rasta ustastva jer im se radi o glavi. Ali toga rasta nema. To je otprilike kao kad se pita ljude u NZ dali se boje Mad Cow Disesase - sigurno se neki boje, ali bez razloga jer ludih krava nema.

Nije tuzna situacija u HR nego je tuzno kako se mediji gramzljivo bacaju na takve ne-price da bi prodali koju novinu ili privukli koji hit na website, pa makar i ako je cijena imidz HR u svijetu.

Svako drustvo ima svoje narodnjake koji vuku fanove na (kvazi-)nacionalisticki djir. Ako se pokaze koji country koncert u Texasu onda ce sigurno dio publike nosit juznjacke zastave i pozitivno pricati o crnackom ropstvu. Vise od 10% Francuza regularno glasaju za anti-semita. Talijani pjevaju fasisticke pjesme na nogometnim utakmicama. Australci su do 70-ih klali Aboridzine kao stoku. Japanci sluzbeno poricu ikakve probleme s klanjem milijuna Kineza od 30-ih do 1949.

Ima u svijetu, pa i u HR, vecih problema nego jebeni Thompson. :)

zb said...

Isitina Bog. Pun k...apa veci problema nego Thompson :)

Bez obzira na 'image tarnishing', and 'need to sell the story', na kraju dana ako nesto ne valja onda to triba minjati cin prije. Nije opravdanje sto i drugi rade naopako.

'Ne valja' je ustinu relativan pojam - i ka sto si reka, posto nismo tamo, -, a niti ja znan puno o povjesti, pogotove ne o onoj prije 2. svjetskog, nije moje to judge...

Al svedno se pitan: ko odgaja - n more importantly - koje vrjednosti uce tog 'pola naroda u crnom outfit-u'...?

Ps: on the lighter side, and more self-serving, of things... they are talking bout Cro becoming member of EU as early as 09 - that'd be nice :)

Unknown said...

A ne znam tko ih odgaja, ali ima takvih svugdje u svijetu, dakle nije sad to neki HR- ili Balkan-specific problem.

Slazem sa da nije u redu, niti je isprika, ali nije to nista narocito lose.

Nisam ekonomist, ali nisam ni potpuno siguran da ce EU ista dobroga donijeti za HR. Bolje bi bilo da smo pokrenuli ili ozivili pokret nesvrstanih :-)